Campionats de Catalunya d’Esprint i de Mitja Distància 2017

NovetatsPresentacióInformació GeneralInformació tècnica Esprint (dissabte)Informació tècnica Mitja Distància (diumenge)InscripcionsCursa solidariaTurismeResultats

 

23/10/2017 - Agraïments

Moltes gràcies a l’Ajuntament de Reus, Reus Esport i Lleure, l’Ajuntament d’Arbolí i l’Incasol pel seu suport i moltes gràcies també als nostres col·laboradors Vermuts Miró, Impremta digital La Copi, Virginias i Almendrina, gent de proximitat apostant pel nostre esport!

 

Ja només ens queda donar-vos les gràcies als protagonistes que sou valtros per participar i felicitar als 4 campions de Catalunya absoluts i a la resta de campions.

23/10/2017 - Resultats i winsplits

A l’apartat de Resultats ja podeu consultar els resultats finals, els parcials i winsplits.

Aviat fotografies!

 

21/10/2017 - Hores de sortida

Felicitats campions! Ja podeu veure els resultats.

Resultats Classificatòria esprint

Resultats Final esprint

També hem actualitzat unes hores de sortida.

Campionat Catalunya Mitja

Demà, no hi hauran dorsals ni presortida. La sortida està a menys de 250 metros del Centre de competició.

La meta està al centre de competició mateix.

Recordem que l’antic camp militar los Castillejos comprèn edificis en ruïna i edificis parcialment tancats. Son perillosos i queda totalment prohibit entrar-hi. Per seguretat, preguem a les famílies impedir a seus fills passejar per el antic camp militar.

19/10/2017 - Hores de sortida

Ja podeu veure les hores de sortida.

Classificatòria esprint

Campionat Catalunya Mitja

13/10/2017 - Ampliació termini d'inscripcions

Ampliem el termini d’inscripcions fins dilluns 16 d’octubre a les 15h

Però, ATENCIÓ! demà dissabte 14 els sistema d’inscripcions de la FCOC no us deixarà tramitar la inscripció, no patiu us deixem diumenge i dilluns al matí.

12/10/2017 - Informació tècnica ampliada

Hi ha noves indicacions tècniques

 • Notes dels cartògrafs i traçadors
 • Fotos del terreny
11/10/2017 - Vídeo promoció

Aquí podeu veure el simpatic vídeo fet per la Fundació Mn. Frederic Bara i Cortiella per promocionar la nostra cursa
Facebook de la fundació

10/10/2017 - Allotjament a Reus

Hi ha diverses opcions d’allotjament a la ciutat de Reus però NH Hotel de Reus ofereix habitació doble als participants de la cursa a 55€ ( IVA inclòs)

Aquesta petició de tarifa especial per al Campionat de curses d’orientació s’ha de fer per email a nhciutatdereus@nh-hotels.com

20/09/2017 - Primeres fotos dels terrenys

Amb nostre agraïment a Alfred Aubí per les seves fotos de los Castillejos (desdeaquiseveasi.com).

Reus

Los Castillejos

Anirem completant els àlbums.

09/09/2017 - Primeres informacions

El dissabte 21 d’octubre es durà a terme el Campionat de Catalunya d’Esprint 2017 a Reus  i el diumenge 22 el Campionat de Catalunya de Mitja distància als boscos de l’antic campament militar de los Castillejos (Arbolí).

La informació general es gairebé completa. La informació tècnica s’actualitzarà properament.

Seguiu totes les novetats de les curses al nostre Facebook.

El Club Montsant Orientació organitza durant el cap de setmana del 21 i 22 d’octubre dues curses d’orientació puntuables per la Copa Tarragona i la Copa Catalana de curses d’orientació a peu, que a més a més seran Campionat de Catalunya 2017.

Aquestes curses es duran a terme a la comarca del Baix Camp. El dissabte 21 es disputarà el Campionat de Catalunya d’Esprint a la ciutat de Reus i el diumenge 22 el Campionat de Catalunya de Mitja distància als boscos de l’antic campament militar de los Castillejos (Arbolí).

Per als qui no hagueu sentit a parlar de l’orientació, aquest és un esport que combina exercici físic amb exercici mental, juntament amb el gust per la natura. És ideal per a practicar amb família ja que no hi ha un límit màxim d’edat, hi participen nens des dels 3 anys, a l’anomenada categoria “Correxic”, fins a gent de més de 60 anys. Cadascuna de les categories té un circuit adaptat a les condicions físiques de la seva edat i també tècniques segons el nivell del participant. L’objectiu de les curses d’orientació és passar per uns punts marcats en un mapa que es dona a cada corredor, en el menor temps possible. Més informació per saber com funciona una cursa d’orientació?

Amb la col·laboració de l’ajuntament Reus i de Reus Esport i Lleure es podrà organitzar per primera vegada una cursa d’orientació a la capital comarcal. La gent que no l’ha practicat mai tindrà l’oportunitat d’iniciar-se en un entorn urbà tot veient a corredors d’elit disputant el Campionat de Catalunya.

El perfil de la prova d’esprint és d’alta velocitat, posant a prova l’habilitat dels atletes per llegir i interpretar el mapa en entorns complexos, i per planificar i executar rutes a alta velocitat.

A més a més, aquesta cursa serà solidària a favor d’una associació local que dona servei socioeducatiu a nens i nenes entre els 4 i 17 anys, i que per diferents motius es troben amb necessitats econòmiques, socials o familiars.

Pel Campionat de Catalunya de mitja distància s’ha escollit la zona de los Castillejos (municipi d’Arbolí), situat a 800-900m d’altitud, on s’ubica un antic camp militar. És un terreny molt tècnic, on s’haurà de llegir molt bé el mapa i identificar amb rapidesa els detalls de nivell i de vegetació. Un terreny molt indicat per una cursa de mitja distància, on prima més el nivell tècnic del corredor que el físic.

Estrenem mapes! Son res més de tres mapes nous cartografiats al 2017 que utilitzarem per la organització de les dues competicions.

Les dues proves comptaran amb circuits d’iniciació per a gent no experimentada, tant per a adults com per nens.

Al 2017 Reus és Capital de la cultura catalana. Ganes d’un espectacle del XX Festival internacional de moviment i teatre gestual COS al acabar la cursa? Preferiríeu una actuació del Xiquets de Reus? Durant l’estada a la zona podeu gaudir de l’entorn paisatgístic i de les possibilitats turístiques que ofereix Reus i la comarca del Baix Camp. Trobareu tota la informació a la pestanya Turisme.

Programa

Participació

La competició s’organitza sota els reglaments de la FCOC

Els corredors participen en les proves sota la seva pròpia responsabilitat, però emparats obligatòriament per una assegurança mèdica. Els participants que no disposin de llicència federativa o carnet de lleure Catalunya Orientació hauran de contractar una assegurança temporal.

Categories de competició

Els Campionats de Catalunya d’Esprint i de Mitja Distància es disputen amb totes les categories habituals de competició i comptaran per a la classificació de la Copa Catalana 2017. Podran guanyar el títol de Campió/ona de Catalunya aquells participants amb llicència federativa de la FEDO o carnet de lleure Catalunya Orientació de la FCOC. Els Campionats de Catalunya absoluts H/D-Sènior només els disputaran les categories H21E i D21E. Les categories H/D21A no disputaran els Campionats de Catalunya, però sí que seran tingudes en compte per a la puntuació respectiva de Copa Catalana (punts 7.2.2 i 7.3.2 de les especificacions per a competicions oficials a peu de la FCOC).

Pels participants de Copa Tarragona, les categories H/D21A seran puntuables per a les categories Llarg H/D, i el circuit Vermell serà puntuable per les categories Curt H/D.

En les dues proves, tant els adults com els nens trobaran un circuit a la seva mida per iniciar-se: el Circuit Groc, senzill i per als petits, el Circuit Taronja per als adults que comencen i el Circuit Vermell per als ja iniciats.

Temps de guanyador

Voleu saber el nivell tècnic i físic que correspon a cada categoria? Consulteu les especificacions tècniques de la Copa Catalana.

Sistema de marcatge de temps de cursa

El control dels temps de cursa es farà exclusivament mitjançant el sistema Sportident per a totes les categories. Si no es disposa de xip SportIdent, cal indicar-ho al fer la inscripció pel sistema d’inscripcions de la FCOC per assignar un de lloguer. També es podrà comprar el mateix dia de la cursa.

Cada competidor és responsable de validar correctament el seu pas per un control, mitjançant la comprovació del funcionament del dispositiu sonor i visual de la base. Aquells participants que perdin la seva targeta de control, es saltin algun control o passin pels controls en l’ordre equivocat seran desqualificades.

En el cas de trobar-se amb una unitat base Sportident que no funciona, o que sembli que no funciona, el corredor haurà d’utilitzar el sistema de marcatge alternatiu (pinça manual), i serà desqualificada si no presenta un registre del marcatge a alguna de les tres caselles destinades a tal efecte al mapa.

Zona de competició i accessos a Reus

 • Localització de la cursa i centre de competició a Reus

Localització de la cursa : Casc urbà de Reus

Centre de competició: Plaça de la Llibertat – 41°09’30.9″N 1°06’22.9″E 

 • Com arribar a Reus

Des de l’AP-7 (Barcelona)

Des de l’AP-7 i l’A-7 (Valencia) i C-14

Des de l’AP-2 (Montblanc) i C-14

 • Aparcament Reus:

Es recomana aparcar a l’aparcament subterrani de la Plaça de la Llibertat (cost: 4€/dia).

 • Accés a les sortides i arribades de les curses de Reus:

Hi haurà quarantena i presortida (15 minuts caminant – 1000 m per la cursa classificatòria) des del centre de competició mateix.

L’arribada de la cursa classificatòria serà deslocalitzada del centre de competició.

Zona de competició i accessos a los Castillejos (Arbolí)

 • Localització de la cursa, centre de competició i aparcament a los Castillejos:

Localització cursa : boscos al voltant de l’antic campament militar

El terreny de competició queda embargat. Està totalment prohibit qualsevol intent de visitar el terreny de competició o d’entrenar-s’hi des del moment de publicació del calendari oficial fins la celebració de la competició.

Terreny prohibit

Localització centre de competició i aparcament: esplanada de terra indicat des de la carretera TV-7092 (km 3,8) – 41°14’44.7″N 0°59’04.2″E

Per facilitar l’aparcament de les autocaravanes, se reserva un aparcament especific: esplanada de terra a la vora de la carretera TV-7092 (km 3,1) – 41°14’52.1″N 0°59’20.6″E

 • Com arribar a los Castillejos:

Com arribar des de Reus

Distància : 28 km. Temps estimat: 35 min aprox.

Agafar la carretera de Falset (N420). En Les Borges del Camp, agafar la carretera de Cornudella de Montsant (C242). Al coll d’Alforja, agafar la carretera de Arbolí (TV-7012) i després la carretera de La Mussara (TV-7092).

El accés estarà senyalitzat des del Coll d’Alforja amb als cartells següents:

 • Accés a les sortides i arribada de la cursa de los Castillejos

No hi haurà presortida. La sortida està a menys de 250 metros del Centre de competició.

La meta està al centre de competició mateix.

Seguretat dels corredors a Reus

Reus conta amb moltes vianants i els carrers estaran obertes a la circulació de vehicles.
Preguem els corredors respectar als altres usuaris de la via publica i respectar las normes de circulació per creuar els carrers. NO teniu la prioritat! Controleu la seva velocitat de cursa i utilitzeu els pas de zebra per creuar carrera.
Hi haurà persones vigilant el pas del corredors en els punts amb més trafic de cotxes.

Seguretat dels participants a los Castillejos

L’antic camp militar los Castillejos comprèn edificis en ruïna i edificis parcialment tancats. Son perillosos i queda totalment prohibit entrar-hi durant o fora de la cursa. Preguem a les famílies impedir a seus fills passejar per el antic camp militar.

Recollida de dorsals

Els corredors que s’hagin inscrit prèviament i que no necessitin lloguer de Sportident, trobaran a la zona de recepció el seu dorsal penjat en la corresponent zona habilitada per la recollida de dorsals. Els corredors que no trobin el seu dorsal, hauran de passar per la zona d’inscripcions per resoldre les possibles incidències.

Sortides

El procediment de sortides de la resta de categories seguirà el següent protocol:

– Minut -3: Neteja de la tarja electrònica Sportident

– Minut -2: Comprovar tarja electrònica Sportident i agafar descripcions de control

– Minut -1: Comprovar la categoria del mapa, i esperar que soni el rellotge de sortida per començar la cursa

És responsabilitat de cada corredor/a comprovar que el mapa correspon a la categoria inscrita, així com la descripció de controls.

Si un corredor, per qualsevol circumstància arriba tard a la sortida s’ha de dirigir al jutge de sortides, i després de realitzar les corresponents comprovacions, li indicarà els passos a seguir perquè es pugui iniciar la cursa l’abans possible. L’hora que constarà però, serà la que tenia assignada en un principi i no la de la sortida real. No es realitzarà cap canvi en les hores de sortida.

Las hores de sortides es publicaran el dimecres anterior a la cursa.

Avituallament i serveis

 • Avituallament esprint (Reus): avituallament líquid a l’arribada
 • Avituallament mitja distància (los Castillejos): avituallament líquid i sòlid a l’arribada
 • Servei sanitari preventiu: una ambulància amb servei vital bàsic estarà ubicada al centre de competició.
 • Servei de guarderia: per promocionar la participació de les famílies, una guarderia estarà a disposició dels pares que corrin des de 30 minuts abans de les primeres sortides.
 • Correxic (circuit infantil d’orientació)

Abandonaments

Tots els participants, encara que hagin abandonat, han de passar obligatòriament per la zona d’arribada per notificar la finalització de la seva cursa i permetre a l’organització portar un bon control dels participants, i vetllar així per la seva seguretat.

 Premis

Gràcies als nostres patrocinadors, els premis són una mostra de la comarca del Baix Camp: cultura, gastronomia i productes naturals.

Formació d’us de un DEA

El Club Montsant Orientació promou el coneixement dels gestos que salven vides, proposant una formació bàsica sobre l’ús del DEA. La formació serà facilitada pels tècnics de les Ambulàncies del Tarragonès el dissabte 21 a les 12:00 al centre de competició.

Organització :

Director: Nicolas Corgnet
Traçadors: Nicolas Corgnet (esprint), Gemma Solé i Carmen Santiago (mitja distància)
Sportident: Santi Gutierrez (NIE)
Responsable Recepció: Judit Mata
Responsable Sortides: Gemma Solé
Jurat tècnic: pendent

Si encara tens algun dubte després d’haver-ho llegit tot, envia’ns un correu a info@clubmontsant.cat

Mapes NOUS!

Mapes nous: 2 mapes de 0.7 km²

Cartògrafs : Nicolas Corgnet i Eduard Vizcaya

Treball de camp : Juliol – Setembre de 2017

Per preservar l’interès de la competició, no revelem las zones exactes de les curses.

Notes del cartògraf i traçador (Nicolas Corgnet)

Mapa dibuixat en escala 1:5.000

Norma ISSOM 2007

Base cartogràfica: Ajuntament Reus

Reus, la capital del Baix Camp, es una ciutat gairebé plana.

El terreny de la cursa classificatòria consisteix en una zona mixta amb unes construccions denses, una zona més residencial, uns parcs urbans i una petita zona rústica. Per aquesta cursa s’amplia el mapa a l’escala 1:4000 per a tots els corredors per facilitar la lectura del mapa de les zones més tècniques.

Els traçats de la cursa classificatòria son dissenyats amb uns temps de guanyadors mínims.

El terreny de la cursa final, més ràpid, serà exclusivament urbà. Per complicar les eleccions d’itinerari serà prohibit el pas de corredors per uns carrers. S’utilitzarà el símbol següent al mapa per indicar-ho.

Seguretat dels corredors i veïns

Reus conta amb molts vianants i els carrers estaran oberts a la circulació de vehicles.
Preguem els corredors respectar als altres usuaris de la via publica i respectar les normes de circulació per creuar els carrers. NO teniu la prioritat! Controleu la vostra velocitat de cursa i utilitzeu els pas de zebra per creuar carrers.
Hi haurà persones vigilant el pas dels corredors en els punts amb més trafic de cotxes.

 

 

Especificacions Campionat de Catalunya Esprint :

La competició tindrà el format de dues rondes, classificatòria i final, per a tots els corredors. Però, per optar al Campionat de Catalunya en la final, es classificaran el 60% dels corredors de la primera ronda, amb un mínim de 5, per a cada categoria de competició, sempre que estiguin dintre de classificació, no tenen error de targeta, desq,…

L’interval de temps de sortida serà de 30 segons, i com a mínim d’1 minut entre persones competidores del mateix circuit. Els corredors que no optin als campionats, hauran de sortir abans de la resta, de manera que no puguin interferir en els resultats.

No hi haurà circuit encintat.

Per a la classificació de la Copa Catalana només puntuarà la ronda final, tot i que serà obligatori haver-se classificat, es a dir, no tenir error en targeta, desq,.., en la ronda classificatòria (punt 7.3.3 de les especificacions per a competicions oficials a peu de la FCOC).

Cursa classificatòria

Hi haurà quarantena al centre de competició mateix.

Hi haurà una presortida de 30 minuts des del centre de competició mateix (distància centre de competició – sortides: 1500 m).

L’arribada serà deslocalitzada del centre de competició (distància arribada – centre de competició: 1000 m).

Tots els mapes s’entregaran al final de la cursa.

Cursa final

Hi haurà quarantena al centre de competició mateix.

Hi haurà una presortida de 5 minuts des del centre de competició mateix (distància centre de competició – sortides: 200 m).

L’arribada serà deslocalitzada del centre de competició (distància arribada – centre de competició: 400 m – 700 m)

Distàncies per categories (classificatòria)

Distàncies per categories (final)

Mapa NOU!

El terreny de competició queda embargat i està totalment prohibit qualsevol intent de visitar el terreny de competició o d’entrenar-s’hi. Terreny prohibit

Mapa nou de 2.5 km²

Cartògraf : Eduard Vizcaya

Treball de camp : Estiu de 2017

Notes del cartògraf (Eduard Vizcaya)

Los Castillejos es una antiga zona d’entrenament militar, situat en un altiplà de desnivell moderat a 950 m, envoltat de pinedes de pi roig (carrascades en les zones exposades) que presenten una gran varietat d’alçades, tipus i densitats.

Tot i que és present la petjada humana, la zona es feréstega i aïllada.

Hi trobareu pocs elements de roca però molts murs petits i claperes fetes per l’home. També trinxeres petites i molt erosionades, així com antigues construccions militars.

En les zones exposades el relleu és mitjanament complex i el sòl sec però tou en les zones ombrívoles.

El mapa s’ha realitzat amb la nova norma cartogràfica ISOM 2017, per la qual observareu diferències amb l’antiga norma en les tonalitats de verds i grocs, en la mida dels camins, símbols de roca, murs i en les corbes de nivell.

S’ha dibuixat la vegetació (molt irregular) de forma detallada i subtil en la transició de colors, pel que potser en cursa és dificil de llegir-la sencera. La corba de nivell i els elements més característics esdevindran importants en la vostra navegació, ja que sovint la visibilitat serà també irregular.

Clapera i/o monticle

Mapa dibuixat en escala 1:10.000

Norma ISOM 2017

Base cartogràfica LIDAR ICC

Enllaç norma ISOM 2017 completa

en ingles

en castellano

Notes de les traçadores (Gemma Solé i Carmen Santiago)

El centre de competició es troba a 200m de la sortida de la cursa. Cal creuar la carretera TV-7092 i vigilar el possible pas de cotxes. No hi ha presortida.

Recomanem llegir acuradament les especificacions que ha fet el cartògraf. Cal fer una molt bona lectura de mapa i conèixer la nova simbologia utilitzada.

Hi ha un pas obligatori per a tots els corredors. Hi haurà dues persones que vigilaran que tothom passi per aquest lloc.

L’arribada està al mateix centre de competició.

No hi haurà circuit encintat.

Distàncies per categories


Les inscripcions es tramitaran a través de la web de la Federació de Curses d’Orientació de Catalunya (FCOC). Cal seguir les instruccions que indica la pàgina Inscripcions online, fins a finalitzar el pagament en línia.

El termini d’inscripcions finalitza el divendres 13 d’octubre a las 23:59. Un cop finalitzat el període d’inscripcions no s’admetran noves inscripcions fins al mateix dia de la cursa.

Els corredors que vulguin fer noves inscripcions el mateix dia de la cursa, hauran de passar per la taula d’inscripcions i pagar en efectiu abans de les 12:00h el dissabte 21 d’octubre per assegurar la disponibilitat de mapes. No hi haurà possibilitar de noves inscripcions el diumenge.

Els corredors participen en les proves sota la seva pròpia responsabilitat, però emparats obligatòriament per una assegurança mèdica. Els participants que no disposin de llicència federativa o carnet de lleure Catalunya Orientació hauran de contractar una assegurança temporal.

El control dels temps de cursa es farà exclusivament mitjançant el sistema Sportident per a totes les categories. Si no es disposa de xip Sportident, cal indicar-ho al fer la inscripció per assignar una de lloguer. També es podrà comprar el mateix dia de la cursa. Els preus de compra i lloguer són els que marca la FCOC i la disponibilitat dels diferents models no depèn del club organitzador.

Explicació inscripcions pels participants de Copa Tarragona:

La categoria H21A serà puntuables per a la categoria Llarg H de la Copa Tarragona.
La categoria D21A serà puntuables per a la categoria Llarg D de la Copa Tarragona.
El circuit Vermell serà puntuable per a les categories Curt H i Curt D de la Copa Tarragona.

Les inscripcions de Copa Tarragona també es tramitaran a través de la web de la FCOC. Cal seguir les instruccions que indica la pàgina Inscripcions online, seleccionant les categories H21A, D21A o CIR-VERMELL i indicant en Observacions que vols puntuar per la Copa Tarragona.

Als socis del club Montsant Orientació, se les tornaran el descompte en efectiu el dia de la cursa. Si voleu informació de com fer-vos socis del Club Montsant Orientació i/o gestionar la vostra llicència, trobareu la informació en el següent enllaç: Com fer-se soci

La cursa de Reus serà solidària en benefici de la Fundació Mn. Frederic Bara i Cortiella.

Per cada inscripció a la cursa de Reus, 1€ serà dirigit a l’associació. A més a més, teniu la possibilitat de fer un donatiu addicional de 3€ utilitzant la mateixa aplicació d’inscripció de la FCOC seleccionant l’esdeveniment “Cursa solidària Reus – Donació Dorsal 0”.

La cursa de Reus serà solidària al benefici de la Fundació Mn. Frederic Bara i Cortiella.

Per cada inscripció a la cursa de Reus, 1€ serà dirigit a l’associació. A continuació es presenta l’associació.

Qui som?

La Fundació Mn. Frederic Bara i Cortiella té una història de 35 anys a la ciutat de Reus.

Té per objectiu realitzar una acció compensadora i preventiva amb la infància, fora de l’horari escolar, acollint i atenent preferentment, mitjançant activitats educatives de temps de lleure, aquells nens i nenes que per diferents motius es troben amb necessitats econòmiques, socials o familiars.

Aquesta entitat està gestionada per una Junta de patrons, provinents de diferents àmbits de la ciutat. Comptem amb professionals i amb l’ajut de voluntaris i voluntàries que fan possible la seva tasca.

Què fem?

Prestem un servei d’intervenció socioeducativa no residencial en temps de lleure, acollint i atenent infants i adolescents entre els 4 i 17 anys, amb recursos socioeconòmics limitats i amb estructures familiars vulnerables.

Programa Infància i Adolescència: projectes

Prevenim situacions d’indefensió dels infants i adolescents menors d’edat, acompanyant el seu procés d’integració personal, social, laboral i cultural a traves de quatre projectes: Centre Obert, Esplai, Casal d’estiu i Educador de Carrer.

 

Durant l’estada a la zona podeu gaudir de l’entorn paisatgístic i de les possibilitats turístiques que ofereix Reus i la comarca del Baix Camp.

Dins del marc de Reus, Capital de la cultura catalana, el XX Festival Internacional de Moviment i Teatre Gestual COS té un àmpli ventall de propostes amb una gran presència de la dansa amb una aposta pels escenaris urbans i tradicionals del festival. Dansa, gest i titelles, gest i humor… Són alguns dels àmbits en què s’estructuren els diferents espectacles que fan de Reus un espai de trobada entre artistes, companyies, programadors i públic al voltant d’una programació intensa i variada.

El dissabte des de les 18:00h a la plaça del Mercadal tindreu una actuació castellera dels Xiquets de Reus amb la participació dels Castellers de Terrasa i dels Marrecs de Salt.

Necessiteu un allotjament, voleu fer una escapada als avencs de la Febró després de la cursa del diumenge, mireu la pagina de les Muntanyes de la Costa Daurada.